life (68) wisdom (37) quotes/poems (32) family (26) events (20) iiu (19) Ramadhan (17) books (17) marriage (17) memories (14) stories (14) dreams (10) sightseeing (6) children (5) photoshop (5) skills (5) works (5) That Turning Point That Journey (2) Utau (2) cooking (2) ayat cinta <3 (1) vacation (1)

Thursday, December 31, 2009

Sajak

Hari ini buka balik diary yang dah lama tersimpan. Diary selepas berakhirnya zaman persekolahan sehingga berakhirnya zaman matrikulasi. Yes. Saya menulis diary. Walaupun tidak setiap hari melainkan apabila hati terasa gundah/gembira dan peristiwa-peristiwa penting. Entah kenapa hari ini tergerak kembali untuk membaca isi-isi dalam diary itu. :)

Dalam diary itu ada perjalanan yang di lalui di MHI dulu, cerita yang tidak ada penghujungnya sebab sudah berhenti menulis, dan perangcangan kewangan. Oh..dab semestinya rasa hati yang tidak tercurah pada sesiapa kecuali orang terdekat. Dalam selak-menyelak helaian diary itu, terjumpa dengan satu sajak ni. (i will write it here coz i found its funny). Hairan?terkejut? Dulu, idea menulis dan mereka sajak sangat banyak. Walaupun saya adalah pelajar science. Tak percaya? Boleh jumpa dengan kawan-kawan sekolah menengah rendah saya. They knew i wrote sajak. Just lately..ayat-ayat bunga bahasa sudah kurang tercetus di minda. haaa...saya pun tidak tahu kenapa.

Now, i'm going to airport. Adik akan ke Yaman sambung tahfiz di sana, dan kalau ada rezeki, akan terus sambung belajar di sana. Dia sedang menunggu keputusan SPM. Dan dah tentu dia tetap memohon universiti tempatan. Sekejap sahaja dapat meluangkan masa bersama. Sejak dari tingkatan satu sehingga sekarang, dia menghabiskan masa di negeri orang. Dari Kelantan ke Johor Bahru dan sekarang ke Yaman. "Muqsit..belajar elok2 kat sana...moga dapat mantapkan tahfiz di sana. We will always support you from here.yes we will"

ha..skang ini adalah sajak yang di pilih:

Hilang ditelan rasa
Resah menanti di dada
Letih dan lelah kurasa
Rasa, rasa, rasa
Rasa fizikal
Rasa perasaan

Nikmat makanan
Di rasa melalui lidah
Rasa fizikal

Kelembutan sentuhan bonda
Di rasai melalui sentuhan
Rasa fizikal

Resah, gembira, marah, sedih
Rasa perasaan
Yang kadang sukar di teka

Rasa fizikal
Kerasaan, ketahuan, kekuatan
Rasa perasaan?
Sukar di tafsirkan
Maksud yang lahir di hati insan

Akukah yang tidak mengerti
Rasa perasaanku sendiri?
Atau perasaan itu sendiri
kadang memang tak tertafsir?

-June 2008-

P/s: Sajak ni tak ada kaitan dengan pemergian adik ke Yaman. Tapi mesti rasa sedih bila adik tak da kat sini. Kesian abah..kurang lagi lelaki di rumah.
Sajak tu, memang tak seseni A Samad Said, Shakespeare, dan penulis-penulis sastera yang terbilang namanya. Tapi itu adalah salah satu sajak yang saya tulis. Terpulang pada anda untuk mentafsir ianya sebagai apa.

wallau'alam.

Sunday, December 27, 2009

Dari-Nya kita datang, Kepada-Nya kita kembali

Innalillahi wa innailairaji'un...

Terasa gerun, bila mendengar berita hari ini. Selepas beberapa hari mengharungi hari gembira di tambah dengan berita keputusan PMR adik yang Alhamdulillah, cemerlang mengalahkan kakaknya ini. Terasa dekatnya Malaikat maut, tetapi tidak di ketahui bila masanya diri ini akan pergi menghadap-NYA dengan amalan yang sangat sedikit berbanding dosa yang melebihi tinggi gunung, hatta mungkin memenuhi ruang alam.

Seorang demi seorang sedara-mara dekat pergi meninggalkan dunia yang sudah semakin uzur umurnya, menunggu arahan dari-NYA untuk menghancurkan segala isinya. Hari ini, atau lebih tepat semalan, memandangkan entry ini di tulis pada jam 1.21 pagi, telah selamat Mak Long kembali kerahmatullah. Kakak tiri ibu@mak sedara tiri yang baru di kenali ketika umurku meningkat remaja. Walaupun hanya tiri, tetapi hubungan kekeluargaan itu tidak membataskan kami untuk berhubung mesra. Biarpun ada yang mengatakan hubungan tiri itu tidak rapat malah mungkin ada yang bergaduh. Tetapi, bagi kami, tidak seperti itu.

Tahun lepas, kehilangan wak long(mak sedara sebelah abah), dan tidak sempat untuk melihatnya buat kali terakhir. Kali terakhir adalah hari raya, ketika wak long terlantar di hospital. Aduh..sedihnya..bila pulang ke kampung, terasa kehilangan setiap kali singgah di rumah wak long. Tiada lagi wajah lembut tersenyum menyambut penuh mesra. Kalau aku anak sedaranya terasa begini, apatah lagi sepupu-sepupuku, anak kepada wak long..kemudian..tidak lama selepas pemergian wak long, lebih tepat lagi, bulan empat yang lepas, cik yat pula pergi meninggalkan kami. Bertambah sedih hati bila terkenang sepupu2ku itu.

Kali ini Mak long pula..Moga di cucuri rahmat Allah..Ibu, abah, abang, kakak and adik akan bertolak pagi ini ke melaka untuk melihat dan menguruskan serta memberi sokongan kepada adik mak long serta keluarganya. Diri ini tidak dapat pulang memandangkan kesihatan yang semakin hari semakin kurang.

Mereka pergi membawa bekal amalan yang terkumpul di dunia, meninggalkan anak-anak dengan mengharapkan agar sentiasa terkirim doa anak yang soleh.

Hati berkata; bilakah akan tiba masa aku? adakah aku sudah bersedia? Cukupkah amalanku? apa alasanku meninggalkan perintahNya?

Sibuk dengan urusan dunia, lupa tentang hidup kita hanya sementara..Aduh..aku tersedar..tapi adakah sedar ini akan kekal? atau, diri ini akan alpa dan hanyut kembali dalam arus dunia yang mengasyikkan sehingga tidak teringat akan nikmat syurga yang telah dijanjikan oleh-NYA?

Ya Allah,
Moga diri ini sentiasa sedar dan Mujahadah dan Istiqamah di jalan SEHALA penuh berliku ini.Amin

p/s: cerita dari Penang akan di tunda pada masa yang sesuai
Mrs. Chiaki said that, not all men like that, and i agreed...i'm sorry for hurting other good men out there. But its hard to find good men now. And She also said that, one day we will meet with somebody someone, the Mr.Right. and i told her that maybe..if there is Mr. Right for me..i might open my heart again. Pedih melihat mereka di permainakan lelaki2 di luar sana.

Sunday, November 29, 2009

MH-ziss

Alhamdulillah..since adik2 cuti sekolah yang sudah hampir 3 minggu, ibu mmengerahkan tenaga untuk melaksanakan program MH-ziss or nama panjangnya Madrasatul Hayah-ziss. Program ini menjadi tradisi atau perkara wajib untuk memastikan masa lapang adik2 terisi dengan penuh bermanfaat sepanjang cuti sekolah. Madrasatul Hayah ini adalah yang keempat. Tapi program ni tak la strick sangat macam program-rogram motivasi or camping-camping lain.

Kalau Madrasatul hayah dulu-dulu tu program manager nye ialah kakak, tapi kali ini saya diamanahkan untuk memastikan jadual yang disusun berjalan lancar. Alhamdulillah, setakat ini skill dan pengisian rohani berjalan lancar. Kalau skill ni terbahagi kepada 5;memasak, mengurus dan menjahit, menulis dan IT. Dan yang banyak dilaksanakan ialah memasak mengurus dan IT. Kalau pengisian rohani, kita ada tazkirah dari mom and dad, tafsir from me, kisah anbiya and sahabiah from my lil sisters.

Abah kata, banyak lagi yang perlu diperbaiki. Such as program di awal pagi. Memang pun!Kebanyakan program diawal pagi tidak berjalan sebab asyik terlajak tido je. Harus konsisten. Tapi kalau tak ada sokongan dari abah dan ibu, memang susah nak memastikan program ni berjalan lancar. Lagi-lagi cuti uia dah nak habis. Program ni pula akan berlangsung sehingga akhir bulan 12. Insya Allah, akan dikongsikan pengisian yang ini bersama para pembaca sekalian. moga sama-sama dapat manafaatnya.

Ini overall pelaksanaan program madrasatul hayah ni. Secara detailnya dalam blog family yang diprivatekan atas permintaan ibu.^__^
Tapi seperti yang di nyatakan tadi, Isya Allah..sedikit sebanyak saya akan kongsikan di sini.

Sunday, October 11, 2009

qoute

Live Right Now
Thats What "Life" is
Even if You Dont Know What's Going On
Just Look and Walk Foward
-Gakuen Alice-

Friday, September 18, 2009

Sonata 5 Avicenna corner^^

Satu pagi terjaga dan teingat tentang memori-memori as a high school student. Then teringat dekat poem yang sirr created dengan wawa yang terpublish dalam majalah skolah. Biarpun dah publish dalam majalah sekolah, tetap nak tulis dalam ni. Tak salah kan?

Salam Ukhuwah pembuka kata
Buat tatapan warga semua
Mari saudari juga saudara
Sonata 5 Avicenna empunya gaya

12 putera 24 puteri
Inilah semua isi kelas kami
Ustazah Noriza bergelar Ummi
Mengajar arab dikelas kami

Monitor kami penyanyi rupanya
Menjasi ahli kumpulan An-Nusra
Wan Amirun empunya nama
Sekali beraksi semua ternganga

Tiada seri tanpa ketua
Tanpa penolong hilanglah ceria
Bila di usik pasti selamba
Penolong monitor Wawa namanya

Tiga serangkai sentiasa bersama
Berkongsi cerita suka dan duka
Satu impian satu cita-cita
Inilah mereka Peha, Ratu dan Adda

Kalau belajar merekalah juara
Kalau bercakap petah sahaja
Topik sensasi sentiasa ada
Amal dan Haliza berkepit bersama

Nasihat sentiasa meniti dibibirnya
Di masa hadapan amat berguna
Dialah 'Ustazah' diIbnu sina
'Atikah Abdul Rahman empunya nama

Majidah pula lain ceritanya
Di dalam kelas pendiam sahaja
Bila membentang serius sahaja
Punya gaya dan juga karisma

Ceria sentiasa bila bersamanya
Aizat dan Niesa bergelak ketawa
kalau belajar tekun pastinya
Straight A's impian mereka

Di dalam kelas sentiasa bersama
Belajar bersama berceritapun berdua
Hazimah dan Azzri empunya cerita
Kalau belajar tak malu bertanya

'All for one' kumpulan mereka
Huzaifah dan Epul membuka cerita
Giat beraksi di atas astaka
Pelajaran jangan di abai pula

Jauh ke Sudan dia mengembara
Kembali ke Malaysia terus periksa
Bergelar genius itulah dia
Syaizul Abdullah Syamil panjang namanya

Minat LK dikelas hamba
Walaupun 'otai' berhati mulia
Ahmad Syukri empunya nama
Susah dan senang sentiasa bersama

Pakar Add math dikelas kami
menjadi rujukan bila tak mengerti
Arif Sukarno pemilik diri
Orangnya pemalu bersopan lagi

Tekun sungguh jejaka ini
Melaksanakan tugas yang di beri
Calon cemerlang SPM tahun ini
Mohd Oden gelaran di beri

Sekejap ke sana sekejap ke sini
Sibuk mengalahkan seribu menteri
Mustaqim Nasron nama di beri
Menceriakan kelas harapan kami

'Guru' Sejarah buat kami
Kalau belajar hebat sekali
'Skandal' baru pasti di ketahui
Azam Adnan paparazzi kami

Amirul Hafiz berbeza sekali
Tegas dan serius sifat dimiliki
Menjadi K.P sungguh dedikasi
Harapan bonda tidak di lupai

Bila bertemu tercetuslah makar
Buat kelas jadi gempar
Hazim dan Muaz bijak berhumor
Tanpa mereka Avicenna hilang sinar

Meminta duit setiap masa
Bukan pengemis bukan juga papa
Mandat di beri di galas redha
M-Hijrah bendahari Ibnu Sina

Diari hitam terkepit di sisi
Tegas dan peramah sifat di miliki
Insan bernama Athirah Azni
T.K.P Smksp tahun ini(2006)

Bertudung manis cantik berseri
Menulis khat pandai sekali
Bila marah merahlah pipi
Intan Syafinaz baik hati

Dalam kelas jarang sekali
Sibuk mengarah di sana sini
Ketua Editor sidang redaksi
Nadiah Sukarno tersenyum murni

Comel dan rajin sifat di beri
Pengawas sekolah penuh dedikasi
Kalau di sakat malu sekali
Husna najihah memang begini

Riuh sebandar bila berkata-kata
Cerita menarik sentiasa ada
Impian di hati mendapat 11A
Mashitah Ab Rahim sentiasa bersahaja

Hitam manis empunya badan
Itulah dia Amira asyikin
Suka bersajak dan jua pantun
Impian dihati menjadi sasterawan

Sentiasa bersama dimana sahaja
Hazy dan Zaty empunya cerita
Bila bercerita sentiasa berdua
Kejar impian Kejayaan dicipta

Gigih berusaha mencapai wijaya
Andai tak faham lincah bertanya
Buku kecil sentiasa bersama
Beginilah dia Sofia Diana

Pelajar baru tahun ini
Sopan dan pendiamm bergelar Amni
Biarpun diam penuh halusinasi
Cemerlang dunia akhirat yang dihajati

Beliawanis cantik kerap bergembira
Tetap selamba dimana saja
Jawatan pengawas disandang ceria
Alina Wahab penutup sonata

Ukhuwah terbina lima tahun lamanya
Menyimpan kenangan mengusik jiwa
Moga kita bertemu semula
Di IPT searena Malaysia

Habis sudah sonata kami
Bertemu berpisah fitrah ilahi
Ampun dan maaf di pinta kami
Moga ukhuwah kekal bersemi
Sudah lama tak dengar berita Aizat, Niesa, Hazimah, Azzri, Zaty, Haliza. Lost contact..

Thursday, September 17, 2009

Aku seorang Hamba

Aku seorang hamba
Malu menghirup NIKMAT-MU
Kerana aku kurang BERSYUKUR

Aku seorang hamba
Namun sering terlalai
Menghimpun dosa
Siang dan Malam

Aku seorang hamba
Mengharap KEAMPUNAN-NYA
Kemudian
Lalai lagi memunaikan
AMANAH-NYA

Aku seorang hamba
Hanya mampu berdoa
Agar tidak terusan
Terjerumus
Tanpa AR-RAHMAN dan AR-RAHIM-NYA

Aku seorang hamba
Memohon hidupku
Sentiasa dalam REDHA-NYA
Mohon hidupku
Di jalan yang LURUS

Sunday, August 23, 2009

Ahlan Wa Sahlan Ya RAmaDHAn!

Alhamdulillah Allah masih membuka ruang buat hamba-hambaNya yang sentiasa leka dan lalai untuk memperbanyakkan lagi amal ibadah dan bertaubat di Bulan yang mulia. Bulan Karim! Bertuahnya kita dapat bertemu kembali dengan Ramadhan yang ke-20(buat saya). Bukan semua orang berpeluang untuk berjumpa dengan Ramadhan. Ramai insan yang pergi dulu sebelum sempat bertemu dgn Ramadhan. Contoh paling dekat islah Ustaz Asri-Rabbani. Allah menjemputnya sebelum sempat beliau bertemu Ramadhan.

Sudah 20 tahun bertemu dengan Ramadhan, kalau ditolak zaman kecil-kecil, boleh cakap hanya 13tahun sahaja. Tapi, setakat mana penghayatan kita selama 13 tahun sudah melalui bulan ini? Adakah makin mengerti yang bulan ini bukan hanya setakat menahan lapar dan dahaga serta perkara2 yag membatalkan puasa?Mungkin ada naik, ada turunnya penghayatan keindahan bulan ramadhan.

Marilah sama-sama melipat-gandakan usaha untuk lebih merapatkan diri kita dengan Sang Pencipta. Sudah lebih dari sebelas bulan lalai, Allah menurunkan bulan Ramadhan untuk kita timba kembali ilmu-ilmu yang terlupa, top-up balik amalan2 yang berkurangan. Bak kata sesetengah orang tu, Selamat Datang Kembali ke MADRASAH RAMADHAN! Kita perlu untuk diTarbiyahkan kembali oleh Bulan Ramadhan.

Segala puji bagi Allah tuhan semesta Alam.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar!

Saturday, August 22, 2009

ikhtilat bah 2

beberapa hari yang lepas(agaknya dekat lebih dari seminggu jugak kot), perbincangan tentang tajuk ini diutarakan kepada abah. tanya pendapat dan isu2 semasa yang sering berlaku di depan mata. Sebenarnya, prsoalan ini adik yang timbulkan. Bila join adik dengar, dah masuk isu couple istilah zaman muda-mudi sekarang. Actually, bukan kita diharamkan untuk berhubung dengan opposite gender. Cuma tak digalakkan. Bertanya si adik, macam mana kalau bertemu berdua-duaan? Berdua tu ada banyak kondisi. Kalau di tempat yang terbuka dengan punya urusan penting, boleh. Tapi, kalau difikirkan, bagi pihak perempuan, kita sangat2 terdedah dengan macam2 fitnah. lagi2 zaman sekarang ni. Sedangkan Siti Aisyah-ummul mu'minin pun kena fitnah angkara muslihat jahat munafik zaman rasulullah, inikan kita yang tak seberapa ni. so sebaik mungkin elak bertemu berdua even di tempat terbuka.

Lagipun, apa salahnya kalau berjumpa lebih dari dua orang?Another things is, if kita ada feel something speacial kat someone. Lagilah seboleh-bolehnya elak berjumpa dengan die. sebabnya nak avoid dari terus-menerus membesarkan penyakit hati. Kita tak sekuat mana untuk menghadapi godaan syaitan. Kalaulah NAdi Adam Alaihisalam boleh terpedaya, nikan pula kita yang selemah-lemah iman.

MAcam yang di utarakan dalam iktilat bah 1 dulu, bukan takleh berjumpa. boleh. bukan takleh berkawan, boleh. Tapi kita kena bertegas dengan hati kita. Agar tak timbul macam-macam perasaan. Agar niat dan purpose of friendship tu terjaga dan tak tercemar. Sebab orang selalu cakap, friend's relationship is eternal berbanding dengan lover's relationship. And i do believe with this. Kalau kita berkawan, even gado-gado pun, kita akn berbaik balik..(insya Allah). Tapi, kalau jadi lovers? dah clash, mesti segan nak jumpa, mesti malas nak jumpa, mesti ada rasa dendam dihati. Somehow, even friendship pun ley je ada rasa dendam, irihati and so on. Its normal lah. tapi kita boleh selesaikan dengan cara yang baik. BUkan nak cakap jadi lovers tak leh selesaikan dengan cara yang baik. Tapi,..well..maybe korang lagi arif kot. coz i have no experieces. tamau cakap banyak kalau tak de pengalaman.hehe.

This is just my opinion though. No offence tau. Kalau tak puas hati, kemukakan. I always willing to hear it. Insya Allah akn diterima dengan baik everyone opinion.

wasslam

Sunday, August 2, 2009

Ikhtilat

Pergaualan antara lelaki dan perempuan menjadi masalah yang sangat complicated walaupun pada dasarnya Allah telah menggariskan hukum yang sangat jelas, Rasulullah telah memberi contoh-contoh yang terang dalam hadith-hadith baginda. Para sahabat dan sahabiah patuh mendengar arahan Allah dan mematuhinya tanpa sedikit rasa ragu dihati. Kepentingan menjaga pergaulan kita antara lelaki dan perempuan sangat besar. Permulaan menghampiri zina adalah pergaulan. Masakan tidak. Jika tiada pertemuan, luahan rasa, tautan antara dua hati, zina boleh dieelakkan, Insya Allah.

Menginjak masuk ke zaman teknologi, zaman yang sangat jauh dengan zaman rasulullah, sahabat, tabi' tabi'in yang sangat terkenal dengan 'alim ulama yang masih menitikberatkan urusan agama. Kita hidup di zaman serba canggih, namun kita sangat miskin dengan hal-hal agama. Malah hampir agama di pisahkan dengan urusan kehidupan seharian. Hidup di zaman ini, kita didedahkan dengan hubungan antara lelaki dan perempuan sejak tadika tanpa pemantauan. Sering kita keliru dengan rasa sayang terhadap sahabat-sahabat kita. Atas nama friendship, kita ketepikan batas-batas pergaulan. Lelaki dan perempuan menjadi sama. Tiada perbezaan. Kita boleh berinteraksi dengan lelaki/perempuan seperti mana kita biasa berinteraksi dengan kawan segender. Maka tersenyumlah para kufar berjaya membius pemikiran muslim/muslimah generasi baru yang akan memimpin dan mentadbir negara. Makin jauhlah harapan generasi dahulu untuk melihat Islam kembali tertegak di bumi ALLAH ini.
Terbaca satu artikel dari web iloveislam pasal topik ikhtilat. Sedikit pengongsian buat semua tentang tips berhubung/berurusan dengan bukan mahram:
1. Elakkan berhubungan dengan lelaki. Kalau ada peluang untuk minta bantuan dari nisa' (bagi nisa') dan rijal (bagi rijal), mintalah tolong mereka. Lainlah benda-benda di luar kudrat kita contohnya apabila nisa' minta bantuan rijal soal baiki latop, kereta dan perkara-perkara yang tak mampu dilakukan nisa'. Silalah mempergunakan kemahiran dan kepakaran yang ada. Begitu jugalah sebaliknya bagi rijal.

2. Andai terpaksa berhubung dengan bukan muhrim gunakanlah perantaraan berbentuk tulisan seperti sms, nota kecil dan sebagainya. Ringkaskan dan padatkan ayat-ayat. Tak perlulah meletakkan ikon senyum yang sememangnya comel. Tak perlu disertakan dengan gelak ketawa seperti huhu, haha, hihi, hikhik. Seolah –olah kanak-kanak tadika mengajar mengeja. Apatah lagi benda-benda lain yang kurang berfaedah. Andai terdesak sangat untuk bercakap melalui telefon, jagalah suara anda terutama nisa' selari dengan tuntutan Al-Quran: "Wahai isteri2 nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika kamu bertaqwa. Maka janganlah lemah lembutkan suara dalam berbicara, sehingga bangkit nafsu org yang ada penyakit dlm hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yg baik." Takkanlah nak tunggu Allah menempelak kita dengan balaNya?
3. Tundukkan hati. Sepatutnya apabila kita berurusan dengan bukan muhrim kita perlu risaukan kemurkaanNya. Banyak-banyaklah berdoa semoga urusan dipermudahkan dan bebas daripada fitnah. Minta dariNya supaya dipelihara daripada panahan syaitan.

4. Tundukan pandangan. Jangan tertipu dgn matapelajaran kaedah berkomunikasi yang kita belajar "make eye contact with the person you're talking to". Melainkan dengan kaum sejenis. Teramatlah disarankan demi membina ukhwah yang kukuh. Berwaspada dengan konsep "dari mata turun ke hati". Tak bermakna tundukan pandangan sehingga jalan terlanggar tiang.

5. Mempercepatkan urusan. Apabila ada urusan, segerakanlah kerja. Tak perlulah sampai hendak berkongsi hal peribadi, luahan hati, gelak ketawa dan sebagainya yang tidak penting. Berbincanglah di tempat yang sesuai dan segerakan urusan. Jangan lupa peneman anda.

Dan di artikel itu, terselit surat ar-rijal tentang pandangan mereka terhadap wanita

Dan saya tahu, saya masih jauh dari melaksanakan perintah-Nya. Masih ada lompong-lompong yang membuka ruang musuh nyata melancarkan perang! SEbab, kalau perhatikan tips dan surat ar-rijal itu, Terdetik dihati 'YA Allah, janganlah kaumku yang menyebabkan mereka terleka. Ya Allah, janganlah ada tindakan-tindakan ku yang sebegitu. Jika ada secara sedar mahupun tanpa sedar maka, ampunilah kekhilafan aku.'

p/s:peringatan untuk diriku jua, agar aku terus berjalan diatas jalan-Nya

Sunday, June 21, 2009

Gembira dalam sedih?-reunion sgpusuian


Bismillahirahmanirahim..

Sebelum melanjutkan cerita yang berlaku pada hari tersebut, memulanya nak mohon seribu kemaafan andai dalam entry kali ini, ada ayat-ayat yang menyinggung perasaan pihak yang hadir pada tempat kejadian ataupun tidak. Honestly, lepas dah perfikir panjang, i thought i really need to write somethings. Rather than i keep it by myself, why not share it with other, moga kat sini ada pengajaran dan boleh memperbaiki perjumpaan buat masa akan datang. Insya Allah kita akan jumpa lagi kan?

19 Jun 2009, Klcc.

Hari ini (19jun) Intan dan Azam organize reunion buat batch 2002-2006. Ramai jugak yang datang. Actually memang seronok dapat jumpa dengan semua orang balik. Especially kawan2 yang dah lama tak jumpa. eheh, bukan tak gembira jumpa kawan-kawan yang biasa jumpa, tapi kegembiraan berjumpa dengan yang lama tak jumpa lagi banyak..

Semua makin cantik dan bergaya.LOL. Macam yang korang boleh baca kat blog una, azam, nadea and yan. Insya Allah lagi detail dan menarik dari dalam blog ni. Eventhough tak de activitit2 melainkan aktiviti bertukar berita dan bergambar, tetap hari ini terisi dengan rasa bermakna. ^^

Sedih? kenapa? Sebab mata yang memandang rasa sedih. Balik dari jumpa kengkawan semua, balik dengan mashitah, ntah macam mana timbul soal ni. Tak bape ingat kenapa. Luahka lah kat Mashitah, rasa takut, sedih suma tengok kawan2. Well we are changing. I know. Sedih sebab, kita berjumpa, tapi batas pergaulan kurang terjaga. Bukanlah nak suruh korang berborak di balik pokok or balik tabir. Its natural la face to face. Kat sekolah dulupun camtu gak. Takkan dah keluar kena borak balik tabir/pokok/dinding plak kan. tak de maksud camtu.

Cuma mungkin terlampau gembira sangat berjumpa sampai kita terlupa. Tertepuk bahu opposite gender ke apa ke. Huu..bukan nak bagi ceramah kat korang, sebab aku tau korang pun tau. Mungkin sebab kita terlampau gembira berjumpa, tanpa sengaja benda ni berlaku. Tak taulah kalau mata ni tersalah nampak. Wallahu'alam.

Sebabnya, aku harap pertemuan sebegini berlangsung dengan mendapat redha-Nya. Bukanlah lepas ni kene buat buka majlis baca qur'an sume. Cume harapnya pertemuan akan datang lebih terjaga. Nak ke nanti kalau ada cikgu-cikgu ternampak keadaan camni, kecewa? Bukan hal hipokrit kat sini, tapi hal agama. Benda yang wajib kita patuh. Bukan nak jaga pandangan cikgu2 terhadap kita, tapi pandangan Sang Pencipta.
Tapi, kalau aku tegur macam ni, taknak lah kalau korang kecil hati and tamau ajak aku gi mane2 dah. Bila aku cakap camni, tamau ar korang cakap aku ni alim bagai. Sebab aku bukan baik dan perfect pun. What if one day aku terbuat bende2 yang aku tegur korang?(nauzubillah..minta dijauhkan). Koranglah harapan aku untuk tegur kesilapan aku kalau2 aku pulak yang terbuat, sengaja buat, or buat-buat buat.

Please..lets take this as positive and aku tak cakap semua kat situ bertepuk tampar bagai. Macam azam cakap, sape makan cili die terasa pedasnya. Bukan aku tulis ni untuk bagi korang rase pedas, tapi take is as bende yang kita boleh perbaiki lagi. Kawan bukan hanya untuk bersama kita bergelak ketawa or mengampu. Definisi kawan pada aku ialah orang yang support kita dari segala penjuru, bersama dengan kita susah dan senang dan yang paling penting, berani nak tegur kalau kita ada buat salah. Tak semua boleh ada ciri2 ni, tapi as long as we tried to, we will Insya Allah.

Lepas ni, jangan pulak korang tamau tegur aku. Aku masih perlukan teguran dari korang. Macam Peha tegur aku time form 5 tu, macam azam tegur aku kat matrix dulu and macam yang pia selalu tegur aku bila aku jadi sgt stubborn. akupun wat salah gak. Bila korang tegur, aku tau, korang sayang kat aku ^^. Aku tau, masih banyak lagi kesilapan dan tingkah laku yang aku perlu perbaiki agar korang tak kecil hati dan feel annoy lagi dengan aku.

Sungguh aku gembira jumpa korang balik!

buat yang akan masuk university lepas ni, May korang success dengan jayanya menghadapi kehidupan as Mahasiswa/siswi. And yang sudah/sedang berada di alam university moga kita sama-sama success.Amin.
Aku tulis sebab aku sayag korang semua..^^

Monday, June 8, 2009

Amaizing Race

Bismillah..

Yesterday, i had an amaizing day!So much fun eventhough its tiring. Atas nama menjadi fasi program amaizing race untuk Singaporean yang nak tengok how teens at malaysia. Berlangsunglah program ni selama setengah hari dari pukul 2.30petang till 8.30pm. Me, Nad, Asma and Husna bergerak ke klcc around kul 10am. Saje berjalan2 kat klcc yang sesak tuh sementara menunggu masa untuk menjalankan tugas sebagai fasi. Kat klcc de pameran lego. Memang cantik r cakap pameran tu. ada taj mahal, menara klcc, petra(jordan), and 2 lagi bangungan yg tak tahu namenya.(tak ingat).




Nampak macam tak gune legokan. tapi klo tengok dari dekat memang lego.Cayalah..macho giler! Bape lamelah agaknye derang nak siapkan satu bangungan tuh. Kalau takde kesabaran yang tinggi, memang susahlah nak siap. After penat round2 and dah dekat kul 1ptg, kami memasing kena bergerak ke check point yang ditetapkan.
Me and Nad jaga check point pertama iaitu Masjid Negara. Dari Klcc tu naik lrt ke pasar seni and jalan kaki ke MAsjid Negara. Abg Auzan dah mesej, tanye kat mana sebab kiteorang tak sampai2 lagi. Takut terdelay perjalanan program ni.Huu..memang delay sangat2 pun. sebab rombongan dari singapura lambat sampai. Sebelum tu mereka dari Pusat kesenian ISlam. Around 2.30-2.45p.m baru start. KAt Masjid negara derang kene jawab teka silang kata before bergerak ke check point kiteorang. At first, task yang derang kena buat ialah main2 alat2 senaman kat masjid negara tu. Tapi nad cakap tak proper nak main sebab dah petang sangat. So we change the game into 'Transfomer'.
Next check point is LRT pasar seni. kat sini derang wat grafiti dengan teme 'Palestin' Tapi, me and nad tak tengok sampai habis as kiteorang nak bergerak ke checkpoint seterusnya which is Klcc. First group yang selesaikan task ni, dapat klu kene pergi ke CC. bila tanya derang cc tu apa derang jwb cybercafe. Pelik jugak r dengar coz derang suppose bergerak ke klcc. Rerupanya memang klu die camtu and depa kene rujuk peta untuk cari tempat yang de kaitan dgn 'cc' ni.
Check point kat klcc ni paling lama sebab kene buat teka silangkata lagi and soalan die memang killer la. And klu nyer akan bergerak ke pavillion. This is my first time sampai ke pavillion.Haha..orang kl tapi baru first time ke pavillion. Itupun tak masuk. just duduk kat luar bersama kak nabila and kak wani, yang jaga check point ni. Husna and asma jaga check point kat klcc. kat Pavillion ni, task derang kene interview people there about how they think of teenagers nowadays.
Dari Pavillion derang suppose pergi ke time square. tapi disebabkan dah lambat sangat which da dekat dengan waktu magrib, check point kat TS di batalkan and terus ke check point yang terakhir; chow kit. we follow one group ke chow kit. And bila samapi kat chow kit dah kul lapan malam. Nak cari tempat solat plak..the singaporean derang jamak takhir. Sementara menunggu lagi dua group sampai, derang wat hal memasing.
They are too friendly. And sesame derang, derang speak english. TApi tak bermaksud derang tak pandai cakap melayu. Lancar je dua2 bahasa ni. Memang fluen gila bahasa inggeris derang. Tetibe jadi tak confident bercakap bi dengan derang.huhu.
But this is new experience. Kenal dengan orang singapura. And my first time round kl. MEmang round habis r..(maybe)..
walluha'lam..

Thursday, May 28, 2009

Jalan Hanya Satu

Masih wujud orang yang menunggu waktu pencen atau waktu kosong untuk beramal demi kebahagian akhirat. Dia beranggapan, sekarang sedang sibuk bekerja dan tak punyai masa yang cukup untuk buat amal ibadah. Insyaallah, bila pencen atau punyai waktu lapang seluruh waktunya akan dipenuhi dengan amal ibadah.

Katakan kepada mereka: "Dunia adalah jambatan ke akhirat. Jalan keakhirat adalah satu. Bukannya seperti fahaman segelintir manusia, bahawa di sana ada dua jalan. Jalan untuk mencari rezeki dan satu lagi jalan beramal untuk kebahagian akhirat".

Ada yang beranggapan, ketika bekerja mencari rezeki, kena melalui jalan X dan ianya tiada kaitan dengan akhirat. Apabila ingin beramal untuk akhirat, kena melalui jalan Y dan ianya tiada kaitan dengan dunia.

Bukan begitu wahai saudara ku! Pada mukmin, jalan hanya satu.
Rasulullah saw pernah bersabda: "Sesiapa yang berada pada waktu petangdalam keadaan penat kerana bekerja, maka petangnya mendapat keampunan dari Allah". (AL-Ausat oleh At-Tabarani) .

Renungi hadis di atas. Keletihan kerana bekerja ganjarannya adalah keampunan. Bekerja adalah jalan untuk mencari rezeki dan dalam masa yang sama adalah jalan ke syurga. Tiada pemisahan, bekerja untuk dunia dan sembahyang untuk akhirat. Bahkan bekerja itu sendiri adalah jalan ke syurga. Syaratnya kerja tersebut mesti menepati piawaian syarak.

Islam is The Way of Life

Thursday, April 23, 2009

EMI 2009

Going for EMI..dulu dipanggil Eksplorasi Menara Ilmu...maybe derang dah change the name..
i'll be fasi there for new x-spm student. Going for three day starting from tomorrow (24-26/Apri/2009)

Then on 30th April, Bai'ah IIUM-taaruf- just one day..

I'll leave my online friends for three days..see ya again..

wassalam~ ^^

Sunday, April 19, 2009

Mengemis Kasih

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua buta
Lalu terheretlah aku di lorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi kian parah

Semalam sudah sampai kepenghujungnya
Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu
Tak ingin lagi ku ulangi kembali
Gerak dosa yang menghiris hati

Tuhan DOSAku menggunung TINGGI
Tapi RAHMAT-Mu melangit LUAS
Harga SELAUTAN SYUKURku
Hanyalah SETITIS NIKMAT-Mu di bumi

Tuhan walau TAUBAT sering ku MUNGKIRI
Tapi PENGAMPUNAN-Mu tidak pernah bertepi
Bila selangkah ku rapat pada-Mu
Seribu langkah kau rapat pada ku

Lagu & Lirik:The Zikr

Sedang diserang demam selesema yang teruk. Ujian..ujian..
Ikut perancangan, hari ini mau pulang ke kampung kenduri kawen wak long. Tapi badan tak mengizinkan.

song kat atas tu lagu yang sangat lama. Lagu lama yang ditelan zaman. Tapi lagu ni sangat unik and mempunyai maksud yang sangat mendalam. Sangat suka nasyid ni!Ingat nak share nasyid ni dengan semua. Malangnya tak leh upload...gomen2

Monday, April 13, 2009

Norhayati Binti Sharif

Bismillahirhmanirahim
moga penulisan ini akan mendapat rahmat dari-NYA.

Ya Allah,
Tempatkan dia di tempat yang Mulia
Tempat yang dikau
janjikan untuk hamba yang soleh...

Tak sampai setengah tahun Nyai kehilangan seorang anak, hari ini seorang lagi anaknya pergi menghadapt Ilahi terlebih dahulu. Meninggalkan emak, adik-beradik, suami dan anak-anak seramai enam orang. Yang sulung berumur 21 tahun dan kecil sekali baru berumur 11 tahun.

Ingat tak cerita mak sedara saya yang masuk ICU tu? Sudah hampir sebula terlantar di hospital, akhirnya Cik yat kembali kerahmatullah pada hari ini mengikut jejak langkah kakaknya(wak long) yang telah kembali beberapa bulan yang lepas.

Peritnya hati seorang ibu melihat pemergian anak-anaknya seorang demi seorang. Sedangkan dia masih lagi didunia meneruskan sisa hidup. Dah hilang dua emak sedara yang baik. Nanti balik kampung, mesti tak semeriah tahun-tahun yang lalu. Tak akan terdengar lagi nasihat-nasihat dan teguran-teguran dari mereka.

Tapi, kalau ini yang terbaik untuk cikyat..moga dia bersama orang2 yang soleh+solehah..
daripada sengsara kena cucuk dengan jarum doktor dan macam-macam drug dimasukkan dan siksa dek buatan orang..kalau ini dapat meringankan sengsara cik yat..

Hari ini abah, ibu dan adik-beradik yang len pergi ke Gemenceh..Nak ikut sangat. Nak support my cousins there. Tapi, esok ada exam!Aduh..sedihnya....Kali terakhir jumpa waktu minggu pertama cik yat kena tahan di icu..kita yang melihat terasa sakit, apatah lagi cik yat yang menanggungnya..

Along, wani, fara, mira, amad and muiz..moga kalia sekeluarga tabah ea..

Al-fatihah buat Cik Yat..

Saturday, March 7, 2009

Pelajaran vs Pendidikan

Bismillahirahmanirahim..

Hari ini saya banyak terfikir tentang dua perkara ini. Apa sebenarnya Pendidik dan Pengajar? Pentingkah tahu perbezaan diantara dua benda ni? Kenapa tidak penting pula? Banyaknya soalan... Belajar subjek management mengajar saya untuk berfikir lebih kritikal. Itu yag selalu sensei sebut dalam kelas. Belajar untuk menyelesaikan masalah, kena tahu dari pelbagai sudut. Baru dapat penyelesaian yang terbaik.

Berbalik kepada soalan. Pendidikan dan Pelajaran itu dua perkara yang berbeza, sangat-sangat berbeza-bagi saya-sebabnya; ejaan pun dah berbeza, apatah lagi maksudnya. Pendidikan ini penuh dengan hikmah. Orang yang mendidik semestinya ikhlas mendidik orang yang dididik. Orang dididik akan cenderung mendengar kata dan hormat pada orang yang mendidik. Tapi bagi pelajaran,ianya hanya berdasarkan prestasi akedemik sahaja. Orang yang mengajar boleh jadi tidak ikhlas. Dan bila tiada keikhlasan dalam mengajar, orang yang diajar kurang cenderung untuk hormat pada orang yang mengajar.

Pengajar boleh jadi pendidik. Tapi pendidik bukanlah pengajar. Sebabnya? Pengajar boleh belajar untuk ikhlaskan hati. bila ikhlas itu ada, dia akan berusaha memastikan orang yang diajar itu faham dan mengaplikasikan perkara yang diajar dalam kehidupan seharian. Bila pengajar itu berusaha bersungguh-sungguh, jadilah dia pedidik. Jadinya pedidik bukan lah pengajar. Tapi pendidik boleh jatuh pada level pengajar bila keikhlasan itu hilang. Kunci utama perbezaan adalah keikhlasan dan faham tugas menjadi guru.

Guru tidak semestinya seseorang yang mengajar di pusat istitusi pengajian yang diiktiraf. Tapi sesiapa sahaja yang sudi memberi dan berkongsi ilmu-ilmu yang bermanfaat, dikategorikan sebagai guru. Ibu bapa kita, mereka guru pertama kita, adik-beradik kita juga guru, kawan-kawan, musuh-musuh, penceramah, mereka semua guru tidak rasmi kita. cikgu-cikgu, pensyarah-pensyarah; itu semua guru rasmi.

Bila wujudnnya guru rasmi ini, adakah mereka yang menjadi guru rasmi faham akan tugasan mereka? Adakah mereka itu pedidik atau pengajar. Bila hanya menjadi pengajar, mereka hanya mengajar pelajaran yang berkaitan dengan skop jurusan mereka. Tapi bila jiwa pendidik tertanam di jiwa mereka, walaupun mereka tidak lagi menjadi guru rasmi, mereka tetap akan berusaha mengajar dan mendidik anak-anak agar menjadi insan berguna kepada agama khasnya dan kepada masyarakat amnya.

Dunia sekarang, kita ditekan dengan kepentingan pelajaran. Perlunya mendapat keputusan yang cemerlang. Apabila hanya pelajaran yang jadi ukuran, apa akan jadi pada sahsiah muda-mudi yang akan menerajui pemerintahan negara akan datang? Apabila guru-guru yang dilahirkan itu berkesedaran untuk mengajar, tercapaikah kita untuk melihat generasi yang terbentuk atas dasar Islam? Penuh dengan akhlak yang tinggi. Jawapannya terletak pada minda pembaca masing-masing.

Tapi bila sahsiah itu tidak dibentuk, kepentingan akhlak tidak di tanam, tidak mustahil dunia akan kucar-kacir walaupun bijak pandai berada di merata-rata. Tidak dinafikan pelajaran itu penting. peperiksaan itu perlu. tapi andai hanya yang pandai itu otak, tidak bertunjangkan iman, kemana hala tuju mereka; generasi muda? Wujudkanlah pelbagai subjek berkaitan adab, akhlak dan sivik, kalau tak tertanam dalam hati tentang kesedaran sivik dan akhlak mulia, tetaplah akan berlaku kerosakan. Walhal tidak mustahil kerosakan yang terjadi itu datangnya dari bijak pandai. Yang skor subjek-subjek tersebut.

Kalau hanya menjadi guru yang mengajar bukan guru yang mendidik, tetaplah kerosakan itu berlaku. Kuasa mendidik lebih tinggi dari kuasa mengajar. Pendidik mampu menyentuh hati anak-anak muridnya. Sedangkan pengajar? Sampai manakah dia akan terus mampu menongkah mehnah karenah anak-anak muridnya?

Pendidikan itu lebih utama dari pelajaran. Sebabnya; ia merangkumi pelbagai aspek seperti pelajaran, akhlak dan juga kehidupan sebenar di dunia. Kalau pelajaran; merangkumi kepentingan ilmu duniawi sahaja.

Jadinya, ibu bapa memang mendidik kita dengan penuh ikhlas dan rasa kasih. kawan-kawan, sedara-mara, musuh-musuh, mendidik kita secara tidak sedar. Pengalaman itu sendiri mendidik kita. Luasnya skop pendidikan!

Bakal guru-guru harus faham mehnah menjadi seorang pendidik. Agar terus cekal mendidik anak-anak generasi akan datang. Bukan sekadar untuk mendapat pekerjaan tetap. Niat perlulah betul. Andai semua yang bercadang untuk menjadi guru itu mempunyai pendapat yang sedemikian, musnahlah generasi remaja akan datang.

Mesti sehabis baik untuk mengelakkan diskriminasi diantara pelajar yang sedia baik dan yang nakal tak bertempat. pelajar yang sedia bijak dan pelajar yang kurang dan lambat memahami pelajaran. Kalau wujud diskriminasi sebegini, mereka yang kurang bernasib baik akan terus hanyut dan tenggelam punca. Wajarkah ia berlaku?

Bukan senang nak jadi seorang guru. dia harus berjiwa besar! Cuba tengok cerita gokusen(cerita jepun), message yang cuba disampaikan, sangat besar. Macam mana nak mendidik mereka yang sudah tertanam rasa diri tidak berguna kepada masyarakat, yang terus-menerus melakukan vandalism. Punca perubahan hanya pada guru yang dapat menyelam hati anak-anak muridya.

Nak mengubah manusia bukan suatu kerja yang mudah. Memang tak dinafikan. Tapi tak mustahil untuk mengubahnya. Jadilah pendidik bukan pengajar. Elakkan diskriminasi di antara pelajar.

coretan ini hanya sekadar pandangan penulis. Tidak ada kaitan dengan yang hidup atau yang mati. Andai ia memberi manfaat, silalah ikuti andai ia merosakkan bangsa, moh0n dijauhi dan di perbetulkan.wallaahu`am~

Wednesday, March 4, 2009

Cik Yat

Bismillah..
Semalam abah and ibu balik Melaka. Cik yat masuk icu. Cik Yat kene bedah petang tu kul 5.3o petang. Anak cik yat yang sulung baru 21 tahun. Ya Allah besar ujian MU pada Nyai. Baru je lagi Nyai kehilangan anak sulung(wak long). CikYat pula masuk ICU. MUdah-mudahan Cik YAt selamat. Amin.

Abah sangat sedih. saya tau. mula-mula kakaknya pergi. sekarang ni adiknya di ICU. sape tak sedih. Dalam selang masa yang singkat. Cik Yat ada gastrik, kata mereka. Wani, sabar ea. sorry sangat-sangat tak dapat bersama ko time2 camni. dulu adam pun camtu gak. Ingat sempat la nak jumpa wak Long..last2 tak sempat gak! tengok untuk kali terakhir pun tak sempat. Sedihnya!

SAyang dua orang sepupuku ini. WANI,ADAM. derang la rival ku UPSR,PMR,SPM. derangla diantara teman yg buat aku nak belajar lagi dan lagi!

Actually, saya rapat dengan Wani since after SPM. Before this, okay je. Tapi tak rapat cam sekarang. Saya lebih rapat dengan Adam. Tapi semua ni tak menghalang saya untuk rapat dengan Wani,kan`. Boleh kate saya rapat dengan Along(kakak wani) lebih dari wani.

Cik Yat sangat baik! Sama macam wak long. kalau balik kampung tu, slalu je ajar care2 masak dengan betul.hehe. kalau kat umah ni, masak ikut dan je~masak sesedap hati. Tapi lepas masuk Gombak ni, da sangat jarang balik kampung. dah jarang jumpa cik yat.

Ya Allah, moga keluarga cik yat tabah menghadapi dugaan MU ini. mOga Cik yat sembuh cepat dan dalam rahmatMU.amin.

Monday, January 5, 2009

SmS-2

'I may not know how hard you feel by having yourself doing the do-it-yourself project called life.
But i do have this, hope it will eases your tense.
Alihkan matamu ke laut, airnya cantik membiru dan penuh ketenangan,
Tetap hanya ALLAH sahaja yang tahu rahsia di dalamya
Begitulah dengan kehidupan manusia
Riang ketawa, tetap hanya ALLAH yang tahu rahsia kehidupannya
Jika kau rasa kecewa, pandanglah ke sungai
Airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu menghalang
Jika kau rasa sedih, pandanglah ke langit
KAu akan sedar bahawa ALLAH sentiasa bersamamu'
thanks to her i can feel calm whenever i read this.
Hari ini start a new day of school for my lil sisters and brother. It remind me of my old day at school. And i wish i can write here all the memories..its really teach me the reality of life~
Missing the school day