life (68) wisdom (37) quotes/poems (32) family (26) events (20) iiu (19) Ramadhan (17) books (17) marriage (17) memories (14) stories (14) dreams (10) sightseeing (6) children (5) photoshop (5) skills (5) works (5) That Turning Point That Journey (2) Utau (2) cooking (2) ayat cinta <3 (1) vacation (1)

Thursday, May 26, 2011

Touched

"ll When I hear somebody sigh, "Life is hard," I am always tempted to ask, "Compared to what?" ll "Sungguh, Kami telah menciptakan manusia berada dalam susah payah." [Al-Balad:4] Be strong. Be tough."
Bila mencari,
Dia memberi jawapannya
Dalam pelbagai bentuk dan gaya.

Mungkin,
Aku juga belum cukup kuat dan tabah
Mungkin juga,
Aku yang belum bersungguh mencari
Jawapan kepada setiap persoalan


[Terima kasih Kak Sumayyah. Walaupun ini ditulis secara umum dalam fb akak, kite terasa semacam Allah turunkan jawapan ini untuk kite melalui akak, It touched my heart. Deeply. Be strong. Be tough. Though its hard.T__T]

Wednesday, May 25, 2011

ummah & keluarga


Sedang menunggu mesin basuh berhenti, tiba-tiba terfikir. Antara ummah dengan keluarga mana lebih penting? Entah kenapa. Mungkin ada kaitannya dengan long list yang diberi oleh naqibah yang kena siapkan sebelum hari Isnin depan.

Kalau ditanya secara general, semua akan kata ummah itu penting dengan hujah-hujah yang hebat-hebat. Tapi, sejauh mana kebenaran dan realiti kita menjalani kehidupan?

Kalau menghadapi situasi yang memerlukan kita memilih antara dua ini, siapakah yang akan kita pilih? Secara tak sedar, kita tetap akan mendahului keluarga kita. Mungkin ada juga segelintir yang betul-betul teguh dengan hujah yang mereka keluarkan.

Sejujurnya, aku akan mendahulukan keluargaku dalam banyak hal. Sebab, keluarga itu sebahagian dari ummah. Ummah terbina dari keluarga. Nak bi'ah solehah, keluarga kena soleh dulu.

Tapi nanti, akan timbul isu; 'Kalau semua nak dahulukan keluarga, sapa nak pimpin ummah?'

Aku pun jadi keliru.


[Penulis dalam mode penuh emosi. Gelodak jiwa yang tak dapat dibayangkan. Macam-macam melayang difikiran. Akur. Kerana manusia itu beremosi. Patuh. Kerana manusia itu dikurniakan akal untuk berfikir dan bertafakur]

P/s: sekali lagi credited to Mr Google untuk manga yang comel ni

Tuesday, May 17, 2011

I heard.I saw.I knew.
All those nonsense.The typical.
Always.
heh
Stop n shut up for awhile.
Listen to others too!

Friday, May 6, 2011

Putrajaya II

おはようございます。 

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga update cerita tentang perjalanan ke Putrajaya. Tujuan ke Putrajaya pada awalnya untuk membantu perjalanan program ERAT 2011. Tapi bertukar menjadi lawatan ke Palace of Justice. Dari gombak pukul 10.15 pagi menjemput Nadhirah di rumahnya.

Perjalanan ke Putrajaya banyak memberi pengalaman baru. Sebelum bertolak jauh, Sirr singgah di Petronas untuk mengisi minyak dan pam tayar kereta. Abah ada memberi pesanan, untuk pam tayar kereta, 29-tak ingat unitnya- Bila nak isi, Sirr pun dengan ragu-ragunya menekan butang yang disediakan. Tekan punya tekan, nombor yang turun paling akhir adalah 35. Masa ni mulalah rasa gabra, betul ke abah sebut 29? Bila  cuba telefon abah, tak dapat. Jadinya Sirr pun cubalah tekan butang-butang yang ada, dan keluar nombor lain. 35 bertukar jadi 9. Lepas tu, terus cuba tekan butang '+'. sehingga nombor 200, dan bila tekan butang tukar unit, dia tunjuk 29. Dalam hati rasa mungkin betullah ni; tapi nak dapatkan kepastian dari abah, belakang dah ada kereta yang menunggu, jadinya kasi mereka isi dulu. 

Alhamdulillah, akhirnya selesai satu rintangan. =)
Seterusnya nak cari jalan ke Putrajaya. Bukan tak pernah sampai Bangi. Dah banyak kali sampai Bangi. Tapi masih kurang hafal jalan ke Bangi. Bila nak masuk simpang ke Bangi hati mula ragu-ragu kembali. Tapi, sebab ikut je sign board ke Putrajaya, sampai juga. Walhamdulillah!

Halangan ke-dua, nak cari Palace of Justice kat mana. Masuk Putrajaya rasa macam masuk Singapura, kecuali tak ada kastam nak check kereta. Jalan besar, cantik, baru, luas. Bak kata Nadhirah, tak semak macam kat KL. Mula tu masuk Presint 14. Tapi Presint 14  tu tempat perumahan. Jadinya keluarlah balik dari Presint 14 dan cari Presint 3.

Bila dah jumpa Presint 3, nak cari jalan untuk parking kereta pula. Tak jumpa. Puaslah pusing dua-tiga kali nak cari tempat letak kereta ni. Nadhirah pergi selesaikan masalah disini. Tapi, terpaksa keluar balik dari Palace of Justice sebab nak cari kedai fotostat. Punyalah jauh nak cari kedai fotostat sampai kena pergi ke Alamandar.
Nak cari Alamandar pun sesat juga. Buatlah dua kali round baru jumpa kat mana Alamandar tu. Punyalah jauh ceruk masuk kedalam. Dalam Presint 16. So, kat Alamandar ni, kiteorang pergi fotostat, makan tengahari, solat zuhur, dan dengan izin-Nya dapatlah berjumpa dengan beberapa kumpulan peserta ERAT 2011 sedang ber'explore race' di Alamandar. Tersenyum, bila mengingatkan pengalaman menjadi peserta ERAT dulu. Tersenyum, bila terkenang zaman innocent baru habis SPM, zaman jiwa berkobar-kobar nak menjejakkan kaki ke ipt bersama segunung harapan. Jadi peserta lagi seronok dari jadi komiti. Dalam pelbagai aspek.

Kiteorang kemudian bergerak ke Palace of Justice untuk urusan yang tergendala. Alhamdulillah, semuanya selesai dengan baiknya, walaupun memakan hampir setengah hari untuk siapkan. 

Destinasi seterusnya ialah mencari Masjid Besi, tempat penginapan peserta ERAT 2011. Masjid Besi ni besar sangat. Sesatlah juga dalam masjid. Mencari pintu utama. Tapi yang sedihnya, masjid ni, macam tak berpengunjung sangat. Mungkin belum habis sepenuhnya pembinaanya sebab, masih ada saki-baki kerja-kerja pembinaan. 

Memang sangat letih memandu. Lebih-lebih lagi nak meredah jam dibeberapa tempat, sebab ramai yang nak masuk lorong. Letih-letih pun, pengalaman hidup yang menarik!

Hidup kita tak akan lari dari tersalah langkah. Tapi kita harus tahu untuk kembali ke jalan yang sebenar. Sebab kalau kita tak ambil jalan yang betul, kita akan terus-menerus tak jumpa destinasi kita. Jangan kita terus hanyut tanpa tujuan. Bila matlamat kita jelas, biar salah macam manapun, kita akan berusaha untuk cari jalan yang betul.

Nak cari jalan yang betul pun kita kena ada petunjuk. Kalau sombong memang susahlah nak jumpa jalan tu. Sebab tu Allah turunkan pada kita Al-Qur'an, lepas tu Allah kasi back-up lagi, kasi turun Nabi untuk kita rujuk.

Tak ke ini menunjukkan Allah itu sangat memahami hamba-hambanya. Di beri kita peluang banyak kali untuk berubah dan terus berubah. Hari ini kita macam ni, esok lain gayanya pula. Tapi yang pasti, tujuan kita mesti satu dan jelas. Mesti nak pulang pada-Nya dengan diterima.

Kalau tak ada Asma Zai yang memang duduk di Putrajaya, memang kami akan membazir banyak masa mengelilingi Putrajaya sebab tak tahu jalan dan akhirnya kerja pun tak siap.

Alhamdulillah walhamdulillah. Moga diri ini akan sentiasa mencari jalan yang betul. Biar banyak kalipun tersalah langkah, moga diri ini tak akan berputus asa. amin.amin.amin.

p/s:cuba untuk menggunakan bahasa melayu sepenuhnya, namun apakan daya, seni bahasaku sudah tumpul!Aduh..."Takkan hilang melayu didunia kalau masih ada bahasa melayu dituturkan. Takkan hilang melayu didunia kalau masih ada budaya yang ditegakkan" Bahasa sangat penting ok!

p/s2:Terima kasih sebab sudi membaca deretan kata yang meleret-leret^^

Wednesday, May 4, 2011

Putrajaya

Assalamualaikum,

こんばは みなさん。

Mesti sume pelik kan. Kenapa dengan Putrajaya?Baiklah, hari ini saya pergi ke Putrajaya buat pertama kalinya. Saya sangat keletihan memandu sepanjang hari. Jadinya, untuk makluman penuh sepanjang di Putrajaya akan di tulis selepas saya berehat dan tidur sebentar. Ya, bukan berehat sebentar bersama kit kat kerana kit kat itu boikot.

じゃ おやすみなさい。

Monday, May 2, 2011

10 Ciri Peribadi Muslim Sejati

Dalam masa cuti yang sangat panjang, marilah kita sama-sama meningkatkan dan meneguhkan lagi keperibadian kita supaya hampir dengan peribadi Kekasih agung kita, Rasulullah s.a.w. Jom tengok, ciri-ciri yang kita boleh tingkatkan:


1.Aqidah Sejahtera
-Menjauhi amalan syirik
-Keikhlasan amal
-Beriman dengan rukun iman
-sentiasa bersyukur

2.Ibadah yang Sahih
-Menghargai solat berjemaah di Masjid
-Qiamullail seminggu sekali
-Menunaikan zakat dan berpuasa wajib
-Sentiasa membaca Al-Qur'an dan menjaga adab tilawah
-Menghafaa 1 juzuk AL-Qur'an

3.Akhlak yang Mantap
-Tidak takabbur
-Tidak menipu, mencaci, mengumpat, dan mengejek
-Tidak memperlekehkan sesuatu kumpulan
-Menghormati orang yang lebih tua
-Menunaikan janji dan menjaga rahsia
-Menutup keaiban orang lain
-Sensitif kepada perkara-perkara negatif

4.Mampu Berdikari
-Menjauhi sumber kerja yang haram
-Menjauhi penipuan
-Menunaikan zakat
-Membuat simpanan
-Tidak menangguhkan tugasan
-Memelihara milik awam dan peribadi

5.Berpengetahuan Tinggi
-Mampu membaca dan menulis dengan baik
-Membaca tafsir 1 juzuk
-Menjaga hukum tilawah
-Hafal Hadith 40
-Mengenali sepuluh orang yang dijanjikan syurga
-Mengetahui hukum thoharah/puasa/solat
-Memahirkan diri dengan teknologi baru

6.Fizikal yang Kuat
-Bersih tubuh badan
-Bersih pakaian
-Bersih tempat tinggal
-Beriltizam dengan sunnah makan dan minum
-Senam 2 jam seminggu

7.Sentiasa Bermujahadah terhadap Diri
-Menjauhi perkara haram
-Menjauhi tempat-tempat yang melalaikan
-Meninggalkan tempat-tempat maksiat


8.Pengurusan Diri yang Baik
-Penampilan yang elok
-Tidak mempunyai hubungan dengan pihak yang menentang Islam


9.Menghargai Masa
-Bangun awal
-Menggunakan masa tertentu untuk belajar

10.Bermanfaat Kepada Orang Lain
-Menunaikan hak ibu bapa
-Menyertai majlis-majlis keraian
-Membantu orang yang memerlukan

p/s:peringatan buat diri sendiri juga. Hidup ini tak mudah. Macam-macam masalah ada. Mati pun tak mudah, nanti kena soal macam-macam. Kalau jawapan tak ikut piawai yang dikehendaki, dapatlah kita hadiah yang setimpal dengan jawapan yang salah. Jadi, kalau nak dapat mati yang mudah, memang kena hadapi hidup yang susah bersungguh-sungguh. (insya Allah)

わたし

はじみまして 。。。
わたしは サィル です。
わたしは きょうし じゃありません。
わたしは がくせい です。
わたしは IIUM だいがく の がくせい です。
わたしは にじゅいっさい です。
わたしの たんじょうびは しちがつのむいか です。
わたしは セランゴー のゴンバー からきました。
どうぞよろしく おねがいします。

Hajimemashite....
watashiwa sirr desu.
watashiwa kyoushi ja arimasen.
watashiwa gakusei desu.
watashiwa iium daigaku no gakusei desu.
watshiwa nijuissai desu.
watshiwa Selangor no Gombak Karakimashita.
Douzoyoroshiku onegaishimasu.
*bow*

p/s:Seperti yang telah dijanjikan. Ini adalah pelajaran pertama yang kami lalui semasa mempelajari bahasa jepun. Bagaimana menggunakan の, です dan は. Penggunaan Hiragana dan katakana serta perbezaannya. Selamat beramal ^^