life (68) wisdom (37) quotes/poems (32) family (26) events (20) iiu (19) Ramadhan (17) books (17) marriage (17) memories (14) stories (14) dreams (10) sightseeing (6) children (5) photoshop (5) skills (5) works (5) That Turning Point That Journey (2) Utau (2) cooking (2) ayat cinta <3 (1) vacation (1)

Friday, November 28, 2008

wak long~

Bismillahirahmanirahim...

Al-Fatihah buat mak sedaraku Halimah bte Sharif, wak long...
telah kembali kerahmatullah pada pukul 8.10mlm
pada 27/11/2008 bersamaan hari khamis..

Ya ALLAH, rahmatilah keluarga beliau..
cucurilah rahmatmu pada allahyarhamah wak long
moga beliau ditempatkan bersama2 orang yang soleh..

Amin..

wak long~
wak long dah cukup menderita semasa hidup..
takdir ini adalah yang terbaik buat wak long
syukur wak long menghembuskan nafas terakhir dengan mudah
ditemani dan di kelilingi anak2 tersayang
suami tercinta
adik2 dikasihi
dan yang utama bonda tercinta..

kami akan sentiasa ingat wak long...
wak long baik sangat...
lembut dan ramah..
buat daku selalu segan..

sayang wak long!

Thursday, November 27, 2008

Misconceptions

Islam was spread by the sword

Many non-Muslims, when they think about Islaam, picture religious fanatics on camels with a sword in one hand and a Qur.aan in the other. This myth, which was made popular in Europe during the Crusades, is totally baseless. First of all, the Holy Qur.aan clearly says “Let there be no compulsion in religion”.

Let there be no compulsion in religion: Truth stands out clear from Error: whoever rejects Taghut (evil) and believes in Allah hath grasped the most trust worthy hand-hold, that never breaks. And Allah heareth and knoweth all things. (Qur’an 2:256)

In addition to this, Islaam teaches that a person’s faith must be pure and sincere, so it is certainly not something that can be forced on someone. In debunking the myth that Islaam was “spread by the sword”, the (non-Muslim) historian De Lacy O’ Leary wrote: “History makes it clear, however, that the legend of fanatical Muslims sweeping through the world and forcing Islaam at the point of the sword upon conquered races is one of the most fantastically absurd myths that historians have ever accepted.” (Islaam at the Crossroads, London, 1923, p. 8.).
It should also be known that Muslims ruled Spain for roughly 800 years. During this time, and up to when they were finally forced out, the non-Muslims there were alive and flourishing. Additionally, Christian and Jewish minorities have survived in the Muslim lands of the Middle East for centuries. Countries such as Egypt, Morocco, Palestine, Lebanon, Syria and Jordan all have Christian and/or Jewish populations. If Islaam taught that all people are supposed to be killed or forced to become Muslims, how did all of these non-Muslims survive for so long in the middle of the Islaamic Empire?

Additionally, if one considers the small number of Muslims who initially spread Islaam from Spain and Morocco in the West to India and China in the East, one would realise that they were far too few to force people to become converts of a religion against their will. Additionally, the great empire and civilisation established by the Muslims had great staying power, its citizens were proud to be part of it.

The spread of Islaam stands in contrast to the actions of the followers of Christianity, who since the time of the Emperor Constantine have made liberal use of the sword - often basing their conduct on Biblical verses. This was especially true of the colonisation of South America and Africa, where native peoples were systematically wiped-out or forced to convert. It is also interesting to note that when the Mongols invaded and conquered large portions of the Islaamic Empire, instead of destroying the religion, they adopted it. This is a unique occurrence in history - the conquerors adopting the religion of the conquered! Since they were the victors, they certainly could not have been forced to become Muslims! Ask any of the over one billion Muslims alive in the world today whether they were forced! The largest Muslim country in the world today is Indonesia — and there were never any battles fought there! So where was the sword? How could someone be forced to adhere to a spiritually rewarding and demanding religion like Islaam?

Prepared by: Abu ‘Iyaad

http://www.backtoislam.com/islam-was-spread-by-the-sword/#more-47

Though, i feel really great that i have found another good link/web that can give me alot of benefits. I dont intend to keep it for myself, even it is a copy-paste work, but i did give you the true link. The original work. As i know that by just copy-paste, it is illegal.

Those who read my blog, i would like to share this article and also to tell the truth about Islam.
P;ease, i you really want to know more about it, you can click at the link and you can find a convenient work and explanation about Islam and why we should be proud to born as a Muslim.
wallahu'alam..

Wednesday, November 5, 2008

SmS

'JadilaH KhAzanAh KeRahsiaAn sePerti Mawar Yg meMagari diriNYa dGn Duri
HaruM meWanGi
tapi TAk mUdaH diSentuH
ApalAgI di mIlikI
JadilAh bUngA Yg BenAR2 HebAt
AgAr mAmpu MenJadi MawaR BerDuri uTk tErus Mekar Di jAmbanGan dakwaH
Dan menjaDi Sayap KirI pAda MujAhId fisabiLILAH'
thanks to misbahul munirah-welfare

Tuesday, November 4, 2008

doa buat teman

baru dapat mesej dari kawan.
norhidayati hassan, student econs-iium-sakit tenat.
semoga beliau tabah menghadapi dugaan
semoga parent beliau sabar dengan ujian ini
didoakan moga beliau cepat sembuh..

ida..cepat sembuh.masuk gombak sama-sama...

Sunday, November 2, 2008

qoute

The BurdEnt Of The Past
The Obstacle OverCome
TO TAKE CONTRoL of hIs future
he CanNot bE deFeAted
~bLEAch

Thursday, October 30, 2008

qoute

"ThOUgH tIme oNly MovE oNe WaY
We CaN STiLL reLivE 'ThOse DaY' in OuR mInd"
`BleacH

HikmaT Ayat Qursi

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap solat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

Monday, October 20, 2008

visiting FActory GardeniA



Tarikh: 15 September 2008
Time: 2.00 p.m.
That day is the day that group accounting need to go to factory to learn how the factory organize their factory. This field trip is one of our sylabus. It is compulsary to join the field trip. Everyone is looking foward to join the field trip because it the only way we can go out from the nilai surrounding. And glad that i can go to the factory. It shows us how they bake the bread and pack it and sent it over the world..(world huh..nope around Malaysia only..)

i dont really know how to explain. But i will explain it by the picture. i think using picture is really helpful..
we-aizan,me,knabila,hidayati-at our lecturer's car. We r goin to the factory by car, while other students go by bus..XP

miss humairah...ikut gak,duk seat depan..=p
in front of the gardenia factory




picture in the factory..how they baked the bread





end of the visiting~

Monday, September 22, 2008

Amanah

tarikh:14 september 2008
hari:Sabtu


hari tu, balik ke nilai naik ktm(dah pandai naik ktm da skang(^_^)). LAst week, balik dr nilai ke gombak pun naik ktm. dari hostel nak ke ktm tu cume ada satu transport jerk.-teksi-nak dijadikan cerita, terlupa bayar tambang teksi. Rushing sangat nak balik. Dah Rindu sangat kat rumah~

Pakcik teksi tu pun telefonlah balik minta duit. tapi time tu kita dah lepas dari tempat pembayaran tiket. Jadinya janji dengan pakcik tu yang kita akan call dia balik minta tolong hantar dari ktm-nilai. Nasib baiklah pakcik tu bersetuju aje, kalau tak, jenuh jugak nak pikir macam mana nak buat.

Then, sampai pada hari yang kena balik nilai, kita pun call la Pakcik teksi tu minta amik sekaligus nak bayar tambang teksi yang tak terbayar tu. dipendekkan cerita, pakcik teksi tu sebutlah satu cerita yang mana de sorang hamba ALLAH ni, tak bawak cukup tambang and janji dengan pakcik tu akan call balik and bayar balik. Pakcik tu cakap, hA ni tak contact2pun pakcik teksi tu. Pakcik tu cakap, die suka kalau kita jujur.

Bukan nak beriak or nak bangga diri. Tapi cuma nak kongsi sebuah cerita yang ada pengajaran.huhu.kalau kita tak amanah pada diri sendiri, kita takkan terfikir untuk amanah pada ALLAH tuhan uang mencipta kita malah banyak memberi rahmat dan rezeki. selalunye kita akan senang melaksanakan amanah yang di serahkan oleh manusia berbanding amanah besar yang ALLAH pundakkan di atas bahu kita.

Sejak penciptaan nabi Adam a.s. lagi ALLAH ada sebut yang manusia ni akan dijadikan sebagai kHALIFAH di muka bumi. Kita dengan bangganya menerima tanggungjawab tu. Sedang makhluk2 yang lain tak berani nak menerima amanah ni. Tapi hakikatnya sekarang? Apa yang kita dah buat sebagai seorang Khalifah? kadang2 tu tanggungjawab kita untuk menunaikan solat yang lima waktu tu pun liat. Inikan pula nak menjadi khalifah di bumi ALLAH ini. Mentadbir alam mengikut sunnahtuLLAH..(astagfirullah..moga kita diampun dosa2 yang begitu banyak..)

thus, amanah tu sangat penting. ALLAH amanahkan kita macam2 kat bumi ini. kita perlu muhasabah balik apa amanah yang kita dah tunaikan sebaik mungkin. sebab ALLAH tak tengok pada hasil daripada apa yang kita cuba laksanakan, tapi kesungguhan dan usaha kita untuk terus mencuba melaksanakan sehabis baik.

Kalau buka balik kisah2 para anbiya' dulu, ada satu cerita seekor burung yang cuba memadamkanapi yang membakar nabi Ibrahim. Perbuatan si burung itu dipersoalkan dan burung tu jawab 'Pencipta ku tak melihat hasil dari apa yang aku buat, tapi sejauh mana aku berusaha untuk menolong nabi-Nya'

Jadinya, kita kenelah betul2 memegang amanah. Jangan dalam society je yang kita pegang amanah. Tapi praktikkan dalam kehidupan seharian. ISLAM is the BEST way of LIFE!~

wallahu'alam

Sunday, September 21, 2008

manusia~

"Apabila kita ingin berteman,

Janganlah kerana kelebihannya,

Kerana mungkin dengan satu kelemahan,

Kita mungkin akan menjauhinya....

Andai kita ingin berteman,

Janganlah kerana kebaikannya,

Kerana mungkin dengan satu keburukan,

Kita akan membencinya....

Andai kita inginkan sahabat yang satu,

Janganlah kerana ilmunya,

Kerana apabila dia buntu,

Kita mungkin akan memfitnahnya....

Andai kita inginkan seorang teman,

Janganlah kerana sifat cerianya,

Kerana andai dia tidak pandai menceriakan,

Kita mungkin akan menyalahkannya....

Andai kita ingin bersahabat,

Terimalah dia seadanya,

Kerana dia seorang sahabat,

Yang hanya manusia biasa....

Jangan diharapkan sempurna,

Kerana kita juga tidak sempurna"

Saturday, September 6, 2008

sajak khas buat RAMADHAN~

OH RAMADHAN

Kehadiranmu Ramadhan

Menghilangkan rasa rindu dikalbu

Ah,

Alangkah damainya hati ini

Bertemu mu kembali hai Ramadhan

Betapa dengan mu, Ramadhan

Aku mampu mengaut

Beribu ganjaran dan pahala

Yang disediakan oleh

Rabbul Izzati

Daku berusaha

Mencari suatu malam

Malam yang begitu tenang

Disulami dengan hikmah yang tersembunyi

Lailatul Qadar

Itulah namanya

Alangkah damainya dihati

Andai kukecapi malam itu

Dan dipenuhi dengan ibadah

Alangkah bersyukurnya daku

Andai dosa ku dihapuskan

Dan doa ku dikabulkan

Ramadhan,

Betapa pilunya hati ini

Kerna kitakan berpisah

Dalam detik-detik yang semakin suntuk

Adakah aku,

Mungkin bertemu dengan mu

Wahai Ramadhan………

Ya ALLAH

Rabbul Alamin

Pertemukanlah daku

Dengan Ramadhan akan datang

3R 2004

Sunday, August 31, 2008

ZiaraH hospItal KAJAng~





Bismillah..

Semalam ingat nak terus isi entry,tapi penat sangat and nak ucapkan selamat jalan pada kakak2 yang datang dari gombak. So, baru sempat post ri ni..nie pun tgh sakit kepala. Esok da start pose. Sonok dapat bertemu kembali dgn bulan mulya ni. Kembali kepada topic asal.

Dari nilai bertolak pukul 10.00 and sampai di hospital kajang @ hospital UPM lebih kurang pukul 10.30 a.m. semua committe de kecuali; Hilmi, Asyikin and Amali. Selain dari observer and committee welfare, de beberapa student yg dijemput hadir; sis hana-HS, kakak dari gombak-sis wahida, sis hani and sis hafizah, dari mainboard-bro faiz, bro abdurrahman, and kalau tak silap ada lagi dua brothers yg tak dapat dikenal pasti. Sesampai sahaja kami bertemu dgn puan Hafizah and diberi sedikit briefing sebelum dibenarkan melawat dan memberi sokongan emosi kepada pesakit2 di hospital nie.



before briefing-posing sat~

me and my beloved vice headcom welfare 07/08

briefing dari Pn Hafizah

Lepas briefing tu, kami dipecahkan kepada empat kumpulan untuk bergerak ke empat wad yang berkenaan. 2 group brothers and 2 group sisters. pagi tu kami melawat wad orang dewasa. kate nurse kat wad tu, musim nie tak ramai yg sakit, so tak ramai pesakit lah..(alhamdulillah..)ALLAH memberi nikmat sihat pada kita sume. tapi kami sempat berborak dgn makcik2 yang sakit. Ada yang sakit disebabkan diabetis, darah tinggi and keguguran! ujian buat mereka. Kita yang kat sini tak tau macam mana ALLAH nak uji kita..berborak dgn makcik yang sakit tangan, die ckp and bercerita ttg pengalaman and betapa duk hospital tu bosan. Alhamdulillah makcik tu dikurnikan anak2 yg soleh wa solehah. Yang concern akan keadaan emaknya. Mudahan akupun begitu jua..(amin)

Pukul 12.30 tgh hari adalah waktu buat mereka untuk makan. So kami pun bergerak keluar untuk menjamu selera. Selepas makan tengah hari, kami bergerak ke surau untuk menunaikan solat zuhur sebelum meneruskan program seterusnya; program bersama kanak2. Petang tu bila jumpe kanak2 yg terlantar sakit, rasa sangat sedih. Tambahan pula kanak2 yg masih berumur beberapa bulan. Ada yang menghidap sakit asma. Sangat menyayat hati. Kita yang besar nie pun dah rasa sengsara amat, nie kan pula mereka yang masih kecil. Moga ALLAH memberi kesempatan pada mereka untuk melihat alam semesta. Tengok parents derang jaga, lagi rasa terharu plus sedih..mereka sanggup tinggalkan rumah semata2 nak jaga anak2 yg sakit. betapa pengorbanan ibu and abah sangat besar dalam membesarkan kita. Cuma kita juga yang masih tak puas hati dgn apa yang kita dapat kan?

Lepas tu kami adakan program dgn kanak2 yang masih larat untuk bergerak. Pe aktivitinya? Eventhough simple tapi tengok derang happy dah cukup buat rasa diri ni seronok. memang tak kering gusi gelak tengok derang. HAPPY! derang mewarna then dengar cerita dari Sis Hana-welfare econs. Paling seronok sebab brothers pun participate. Bagi komitmen. Lepas sis hana bercerita, Bro sazwan pun naik menghiburkan kanak2 nie. Rasa2nya kanak2 sangat enjoy time nie..


Sis Hana kita bercerita

sonoknye mak2 anak2~

Bro Sazwan menghiburkan kanak2


banyak lagi nak cakap..tapi nak kene keluar cc dah nie..len kali sambung..wassalam..

EDIT: p/-skang nie kat umah, edit blog. Macam tak cayekan dapat balik rumah. nak tau mcam mane boleh balik?nantikannye di entry yang seterusnya.(insya ALLAH).seronoknye~ALLAH memakbulkan hajat hambanya.syukur2!

Saturday, August 30, 2008

Ziarah Hospital KAjang

Bismillah..
alhamdulillah lepas penat bermeeting, bercanggah pendapat, dah sampai hari program tu nak dilaksanakan. kalau dah sampai program tuk dilaksanakan, maksudnyer ape?...maksudnye..da nak abih sem+dah nak lepas beban tanggungjawab yg berat nie.

hari ni(sem nie..)ECONSS akan buat ZIARAH KE HOSPITAL KAJANG. dan suppose kul 9 nie berkumpul.tapi masih tak ramai yg sampai lagi di tempat berkumpul. so amik kesempatan sekejap bukak blog and isi entry.huhu..tak salah kan?

klo takde aral melintang, Insya ALLAH kami akan bertolak tepat kul 9 pagi nie..dan pe yang berlaku seterusnya akan diceritakan sebaik sahaja balik dari program tu.(Insya ALLAH).nak sangat2 kongsi pengalaman and rasa dengan program yang akan di join sebentar lagi..

rindu kat rumah..1 Ramadhan nie tak dapat berpuasa dgn family..sedihnye..kenapa tak balik? satu persoalan yang banyak kali room8 tanye..satu soklan yang cukup menyayat hati..tapi atas dasar cuba menjadi anak yang solehah..kami cuba redha dgn keputusan yg abah tetapkan..maybe ada hikmah disebaliknye..

dah sampai masa utk pergi...akhir kalam..

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK

Thursday, May 8, 2008

Perkasa Matriks 08 (25-27 April)




Alhamdulillah, dengan limpah kurniaNya dapat juga orang menulis entry tentang perjalanan program yang diikuti selama tiga hari dua malam. Program yang diberi nama PERKASA MATRIKS. Program ini sebenarnya untuk pelajar lepasan matriks kerajaan. Namun, pendaftaran untuk program ini terhad. Hanya 60 orang yang pantas mendaftarkan diri yang layak mengikuti program ini. Bagi orang pula peluang untuk mengikuti program ini adalah berharga kerana orang yang dikategorikan sebagai pelajar cfsiium, adalah tidak layak untuk mengikuti program ini sebagai peserta. Jadinya orang diajak untuk menjadi urusetia memandangkan urusetia untuk program ini tidak mencukupi memandangkan pada hari yang sama, satu lagi aktiviti sedang berlangsung yang memerlukan lebih ramai urusetia, iaitu program yang diberi nama Eksplorasi Menara Ilmu (EMI). EMI ini adalah program yang khas dirangka untuk pelajar-pelajar lepasan SPM untuk memberi gambaran tentang suasana perjalanan kehidupan di IPT nanti. Oh ya, kedua-dua program ini dianjurkan oleh KARISMA dan mendapat kerjasama dengan JIM.

Berbalik kepada program yang orang ikuti, program ini bermula pada 25 April 2008 bersamaan hari Jumaat pada jam 3 petang. Sebagai urusetia, orang ditugaskan untuk menjaga check point untuk program yang pertama. Orang jaga check point dengan Nadhirah dekat Greenwood. Macam ni perjalanan para peserta. Mereka mendengar taklimat di perkarangan masjid Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, kemudian mereka dikelaskan mengikut kumpulan masing-masing. kami (orang and nadhirah) difahamkan kumpulan yang terbentuk adalah terdiri daripada 4 group akhawat dan 3 group ikhwah. Sepatutnya ada 4 group ikhwah dan 4 group akhawat. Disebabkan kehadiran peserta kurang dari yang dijangkakan, jadinya tinggallah 7 group ni aja. Dari UIA, mereka akan bergerak ke greenwood, iaitu check point kedua. Sebelum itu, setiap kumpulan mesti menyudahkan permainan sudoku sebelum dapat bergerak ke check point seterusnya. Para peserta juga dibekalkan dengan dua buah buku yang berlainan tajuk setiap seorang untuk dijual. mereka dibekalkan dengan hanya dua ringgit untuk perjalanan ke destinasi terakhir untuk hari itu. Sampai di check point ke dua, mereka harus mencari kami (me and nadhirah) untuk mendapatkan klu seterusnya untuk ke check point yang ketiga. Di check point kedua, mereka kena selesaikan soalan yang berkaitan dengan Al-Quran.
Check point seterusnya adalah di stesen LRT Melati. Di stesen LRT, mereka di arahkan untuk mencari at least 3 masjid or surau. Dari situ, mereka akan bertolak ke Kompleks JIM. Sesampai sahaja di kompleks JIM, mereka dibenarkan rehat sebelum Perasmian program dijalankan. Pada pukul 9.00 malam, Pakcik Shahrim merasmikan program PERKASA MATRIKS 08. Dalam ucapannya,beliau menyebut "Mahasiswa adalah merupakan pemimpin kerana mahasiswa seharusnya mempunyai idea yang banyak dan impian yang dibina merupakan satu matlamat yang harus dikecapi." Dalam usaha mengecapi impian itu, kita harus 'Menjana Kekuatan, Menjalin Keakraban, Melakar Impian'. Inilah moto PERKASA MATRIKS kali ini.
26/04/08
Aktiviti untuk hari yang kedua pula bermula pada pukul 5.30 pagi, Qiamullail seterusnya solat subuh dan kuliyah subuh. Dalam pukul 7 pagi, semua peserta serta fasilitator dan urusetia bersarapan sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi yang sebenar. Para peseta bertolak menaiki bas ke stesen bas Shah Alam sebelum di bawa ke Bukit Cerakah. Fasilitator dan urusetia bergerak menaiki kereta.
Atas beberapa insiden yang berlaku sepanjang perjalanan para peserta, aktiviti yang sepatutnya dijalan kan pada pukul 10 pagi tergendala. Sebaik sahaja semua peserta sampai di Bukit Cerakah, briefing yang dikendalikan oleh abg Zubir bermula. Aktiviti berlangsung pada pukul 12 tengah hari. Aktivitinya terdiri daripada empat chek point iaitu jungle treaking, fear factor, rafting da treasure hunt. Keempat-empat sesi ini berlangsung sehingga pukul 7malam.
Apa yang lebih menariknya, urusetia yang di tugaskan untuk menjaga barang-barang peserta di ganggu dengan monyet yang menetap di Bukit Cerakah tu. Seram tu! Majerin yang sepatutnya diguna pakai untuk hari esok habis dibaham oleh monyet2 ganas.(hehe)Terpaksalah menyusahkan abg2 Fasi yang sibuk dok jaga chek point(sori abg2 fasi). Malam tu, lepas siap2 pasang khemah dan makan malam persembahan kumpulan pun berjalan. Pukul 10-11 malam, semua peserta dibenarkan berehat sebentar sebelum acara night walk and celik sibuta(btul ke ea?). Program malam tu habis pukul 2 pagi dan peserta pn masuk tidur.
27/04/08
Hari ini berlangsung dengan acara memasak roti. Lepas masak, semua peserta join riadah the baru makan sarapan yang mereka masak. Dalam pukul 10 pagi selepas aktiviti kendiri, aktiviti terakhir iaitu group presentation dan majlis penutup. Dalam aktiviti grop presentation, setiap kumpulan diminta untuk membuat satu lakonan tentang sat event yang paling terkesan dihati sepanjang 3hari PERKASA MATRIKS(PM). PM berakhir dengan majlis penyampaian hadiah dan ucapan dari pengarah program iaitu Abg Zubir.
P/S:Pengalaman menarik dan pengisian yang menyeronokkan walaupun hanya sekadar seorang urusetia. Menimba ilmu macam mana nak buat bila program yang dirancang mengalami pelbagai masalah yang kita akan terpikir 'boleh berjalan ke program ni dengan banyak lagi perkara yang tergendala?' Tapi dengan ikutnya program ini dan melihat abg2 dan kakak2 bertungkus-lumus nak menjayakan program ini, memberi satu harapan dan semangat baru yang setiap perkara yang kita nak buat biarlah bersungguh2 dan terus berusaha sehingga akhirnya kita dapat melihat hasil dari apa ynag kita ushakan. Kerjasama dan mempercayai antara satu sama lain dari setiap pihak amat penting dalam usaha memastikan sebarang aktiviti berjalan lancar. Mudah-mudahan aktiviti seperti ini dapat menjadi iktibar buat kita semua dan yakin dengan bantuan yang ALLAH akan berikan sekiranya kita benar-benar melaksanakan sesuatu dengan hanya untuk mendapat keredhaan ALLAH.

wallahu'alam