life (70) wisdom (38) quotes/poems (32) family (28) events (22) Ramadhan (19) iiu (19) marriage (19) books (17) memories (16) stories (14) dreams (12) children (7) sightseeing (6) photoshop (5) skills (5) works (5) That Turning Point That Journey (2) Utau (2) cooking (2) ayat cinta <3 (1) vacation (1)

Thursday, April 23, 2009

EMI 2009

Going for EMI..dulu dipanggil Eksplorasi Menara Ilmu...maybe derang dah change the name..
i'll be fasi there for new x-spm student. Going for three day starting from tomorrow (24-26/Apri/2009)

Then on 30th April, Bai'ah IIUM-taaruf- just one day..

I'll leave my online friends for three days..see ya again..

wassalam~ ^^

Sunday, April 19, 2009

Mengemis Kasih

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua buta
Lalu terheretlah aku di lorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi kian parah

Semalam sudah sampai kepenghujungnya
Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu
Tak ingin lagi ku ulangi kembali
Gerak dosa yang menghiris hati

Tuhan DOSAku menggunung TINGGI
Tapi RAHMAT-Mu melangit LUAS
Harga SELAUTAN SYUKURku
Hanyalah SETITIS NIKMAT-Mu di bumi

Tuhan walau TAUBAT sering ku MUNGKIRI
Tapi PENGAMPUNAN-Mu tidak pernah bertepi
Bila selangkah ku rapat pada-Mu
Seribu langkah kau rapat pada ku

Lagu & Lirik:The Zikr

Sedang diserang demam selesema yang teruk. Ujian..ujian..
Ikut perancangan, hari ini mau pulang ke kampung kenduri kawen wak long. Tapi badan tak mengizinkan.

song kat atas tu lagu yang sangat lama. Lagu lama yang ditelan zaman. Tapi lagu ni sangat unik and mempunyai maksud yang sangat mendalam. Sangat suka nasyid ni!Ingat nak share nasyid ni dengan semua. Malangnya tak leh upload...gomen2

Monday, April 13, 2009

Norhayati Binti Sharif

Bismillahirhmanirahim
moga penulisan ini akan mendapat rahmat dari-NYA.

Ya Allah,
Tempatkan dia di tempat yang Mulia
Tempat yang dikau
janjikan untuk hamba yang soleh...

Tak sampai setengah tahun Nyai kehilangan seorang anak, hari ini seorang lagi anaknya pergi menghadapt Ilahi terlebih dahulu. Meninggalkan emak, adik-beradik, suami dan anak-anak seramai enam orang. Yang sulung berumur 21 tahun dan kecil sekali baru berumur 11 tahun.

Ingat tak cerita mak sedara saya yang masuk ICU tu? Sudah hampir sebula terlantar di hospital, akhirnya Cik yat kembali kerahmatullah pada hari ini mengikut jejak langkah kakaknya(wak long) yang telah kembali beberapa bulan yang lepas.

Peritnya hati seorang ibu melihat pemergian anak-anaknya seorang demi seorang. Sedangkan dia masih lagi didunia meneruskan sisa hidup. Dah hilang dua emak sedara yang baik. Nanti balik kampung, mesti tak semeriah tahun-tahun yang lalu. Tak akan terdengar lagi nasihat-nasihat dan teguran-teguran dari mereka.

Tapi, kalau ini yang terbaik untuk cikyat..moga dia bersama orang2 yang soleh+solehah..
daripada sengsara kena cucuk dengan jarum doktor dan macam-macam drug dimasukkan dan siksa dek buatan orang..kalau ini dapat meringankan sengsara cik yat..

Hari ini abah, ibu dan adik-beradik yang len pergi ke Gemenceh..Nak ikut sangat. Nak support my cousins there. Tapi, esok ada exam!Aduh..sedihnya....Kali terakhir jumpa waktu minggu pertama cik yat kena tahan di icu..kita yang melihat terasa sakit, apatah lagi cik yat yang menanggungnya..

Along, wani, fara, mira, amad and muiz..moga kalia sekeluarga tabah ea..

Al-fatihah buat Cik Yat..