life (70) wisdom (38) quotes/poems (32) family (28) events (22) Ramadhan (19) iiu (19) marriage (19) books (17) memories (16) stories (14) dreams (12) children (7) sightseeing (6) photoshop (5) skills (5) works (5) That Turning Point That Journey (2) Utau (2) cooking (2) ayat cinta <3 (1) vacation (1)

Monday, June 8, 2009

Amaizing Race

Bismillah..

Yesterday, i had an amaizing day!So much fun eventhough its tiring. Atas nama menjadi fasi program amaizing race untuk Singaporean yang nak tengok how teens at malaysia. Berlangsunglah program ni selama setengah hari dari pukul 2.30petang till 8.30pm. Me, Nad, Asma and Husna bergerak ke klcc around kul 10am. Saje berjalan2 kat klcc yang sesak tuh sementara menunggu masa untuk menjalankan tugas sebagai fasi. Kat klcc de pameran lego. Memang cantik r cakap pameran tu. ada taj mahal, menara klcc, petra(jordan), and 2 lagi bangungan yg tak tahu namenya.(tak ingat).




Nampak macam tak gune legokan. tapi klo tengok dari dekat memang lego.Cayalah..macho giler! Bape lamelah agaknye derang nak siapkan satu bangungan tuh. Kalau takde kesabaran yang tinggi, memang susahlah nak siap. After penat round2 and dah dekat kul 1ptg, kami memasing kena bergerak ke check point yang ditetapkan.
Me and Nad jaga check point pertama iaitu Masjid Negara. Dari Klcc tu naik lrt ke pasar seni and jalan kaki ke MAsjid Negara. Abg Auzan dah mesej, tanye kat mana sebab kiteorang tak sampai2 lagi. Takut terdelay perjalanan program ni.Huu..memang delay sangat2 pun. sebab rombongan dari singapura lambat sampai. Sebelum tu mereka dari Pusat kesenian ISlam. Around 2.30-2.45p.m baru start. KAt Masjid negara derang kene jawab teka silang kata before bergerak ke check point kiteorang. At first, task yang derang kena buat ialah main2 alat2 senaman kat masjid negara tu. Tapi nad cakap tak proper nak main sebab dah petang sangat. So we change the game into 'Transfomer'.
Next check point is LRT pasar seni. kat sini derang wat grafiti dengan teme 'Palestin' Tapi, me and nad tak tengok sampai habis as kiteorang nak bergerak ke checkpoint seterusnya which is Klcc. First group yang selesaikan task ni, dapat klu kene pergi ke CC. bila tanya derang cc tu apa derang jwb cybercafe. Pelik jugak r dengar coz derang suppose bergerak ke klcc. Rerupanya memang klu die camtu and depa kene rujuk peta untuk cari tempat yang de kaitan dgn 'cc' ni.
Check point kat klcc ni paling lama sebab kene buat teka silangkata lagi and soalan die memang killer la. And klu nyer akan bergerak ke pavillion. This is my first time sampai ke pavillion.Haha..orang kl tapi baru first time ke pavillion. Itupun tak masuk. just duduk kat luar bersama kak nabila and kak wani, yang jaga check point ni. Husna and asma jaga check point kat klcc. kat Pavillion ni, task derang kene interview people there about how they think of teenagers nowadays.
Dari Pavillion derang suppose pergi ke time square. tapi disebabkan dah lambat sangat which da dekat dengan waktu magrib, check point kat TS di batalkan and terus ke check point yang terakhir; chow kit. we follow one group ke chow kit. And bila samapi kat chow kit dah kul lapan malam. Nak cari tempat solat plak..the singaporean derang jamak takhir. Sementara menunggu lagi dua group sampai, derang wat hal memasing.
They are too friendly. And sesame derang, derang speak english. TApi tak bermaksud derang tak pandai cakap melayu. Lancar je dua2 bahasa ni. Memang fluen gila bahasa inggeris derang. Tetibe jadi tak confident bercakap bi dengan derang.huhu.
But this is new experience. Kenal dengan orang singapura. And my first time round kl. MEmang round habis r..(maybe)..
walluha'lam..

2 comments:

azam adnan said...

aku nyew lego yg keta tu pon dah 3 jam aku pasang dgn abg aku.ntah2 smggu takpon sbulan nk pasang taj mahal tu..haha..neway nt dier nk wat legolan kat nusajaya iskandar syah kat johor 2011 tak silap aku..hehe

Sirr said...

haha..cam ley p je nnt...siyez macho giler bangunan2 lego tuh!